4. května 2022

Cyklisté jako absurdní absurdita roku

Bezpečné předjíždění cyklistů s odstupem 1,5 metru a liberalizace užívání cyklostezek se staly jednoznačným vítězem ankety Hospodářské komory „Absurdita roku 2022“, jejímž proklamovaným cílem je snižování byrokracie. Zákon chránící cyklisty údajně vadí podnikatelům mnohem více než samotná regulace podnikání, jako byly veletoče kolem EET či zmatky v pandemické legislativě.

Zdůvodnění vítězné nominace je skutečně absurdní: komora neví, jestli bude policie tato pravidla vymáhat. A chce, aby zpřísněné podmínky měli i cyklisté.

Problém mediální diskuze je v tom, že je velmi snadné křičet hesla proti, ale už není dostatek prostoru k vysvětlení, proč tento argument není správný. Málokdo se dostane za často bulvární titulek krátkého článku, natož aby četl podrobné pojednání, zvláště pokud je mu názorově cizí.

Tak je tomu i v případě tohoto zákona. Komora zřejmě nečetla nebo nechtěla číst detailní vysvětlení v samotném návrhu zákona ani řadu navazujících objasňujících článků. Komora prostě neví a obhájcům zákona žádný prostor nedala.

Otázka zní: Proč komora vůbec řeší, jestli bude policie nějaké pravidlo silničního provozu vymáhat? Chce tím snad říct, že zákony se mají dodržovat jen podle toho, jestli jsou vymáhány? Doufejme, že ne.

Pravidla se mají dodržovat nikoli kvůli hrozbě sankce, ale kvůli tomu, že je to správné. Protože pokud nedodržím bezpečný odstup od cyklisty, ohrozím ho na životě a zdraví. A v případě nehody ponesu neblahé následky i já. To je smysl pravidla, které komora kritizuje.

Odpovědnost za předjíždění logicky vždy měl předjíždějící. Uvažování „když my máme povinnost, ať dostanou nějakou povinnost i oni“ je jen iracionálním vířením negativních emocí. Není žádné my a oni. Všichni jsme lidé a většina z nás střídá role chodců, cyklistů a motoristů. A všichni chceme v pořádku dorazit domů.

Pravidlo 1,5 metru dobře funguje ve státech na západ od nás již řadu let. Ani u nás se nekonala žádná dopravní katastrofa, kterou jeho odpůrci strašili. Dejme nové úpravě čas, aby se mohla v praxi osvědčit.


Článek vyšel na HN.cz (4. 5. 2022).


Související texty:

Žádné komentáře :

Okomentovat